سلفیها و قدرت روزافزون
سلفیها آنقدر در درون بریتانیا قدرتمند شدهاند که در محلههای مسلماننشین قوانین شریعت را با زور و تهدید اجرا میکنند. وقتی شرایط در غرب چنین است نباید از این اتفاق تعجب کرد که سلفیها در مصر به رانندگان تاکسی دستور بدهند که از رساندن مسیحیان به کلیساها سرباز بزنند.
«بسیاری از روشنفکران عرب بر این باورند که غربیها در به وجود آمدن شرایط موجود تاثیر بسیاری داشتهاند.»
به گزارش « محبت نیوز» به نقل از رادیو کوچه، در طول دو سال گذشته همواره هشدارهای روشنفکران غیرمذهبی و سکولارها دربارهی خطر روزافزون سلفیها از سوی غرب نادیده گرفته شده است و البته در این میان هم نباید نقش نیروهای اسلامگرای میانهرو را نایده گرفت که دایم سعی کردند تا به دنیا اطمینان خاطر بدهند که نباید این گروه را آنقدرها جدی گرفته و دامنهی نفوذش را وسیع تلقی کرد.
شکی نیست که در این راهبرد، اسلامگرایان میانهرو به دنبال منافع خود بودند، چیزی که از سوی جهانیان نادیده گرفته شد. اسلامگرایان میدانستند که درگیرشدن با سلفیها که قدرت و نفوذ فراوانی در میان طبقات پایین فرهنگی و اقتصادی جوامع عربزبان دارند و همچنین حمایت مالی شدیدی که از درون عربستان از این گروهها میشود، میتواند بر روی نتایج هر انتخاباتی تاثیرات آشکار بگذارد و چون این گروهها نمیخواستند به هیچ قیمتی قدرت را از دست بدهند چارهای به جز همکاری با این گروهها نداشتند اما امروز شرایط به گونهای دیگر رقم خورده است.
قتل «شکری بلعید» Chokri Belaid از رهبران اپوزیسیون سکولار در تونس نشان داد که چقدر محاسبات غرب و گروههای اسلامگرای میانهرو دربارهی سلفیها خطا بوده است. سلفیها خوب میدانند که این شیوه برای آنها جوابگو خواهد بود زیرا که گرفتار کردن کشورهایی چون مصر، تونس، لیبی و مراکش در بینظمی و ناامنی، شرایط را از هر آنچه که هست دشوارتر میکند و همین شاید زمینه را برای قدرت گرفتن خود آنها فراهم کند، احتمالی که به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت. حالا اما سلفیها آنقدر پیش رفتهاند که به فستیوالهای هنری حمله میکنند، بارها و کلابها را به آتش میکشند و آشکارا مردمی را که به زعم آنها به قوانین شریعت احترام نمیگذارند تهدید به مرگ میکنند.
حالا آنها از میان مردم محروم و بیسواد تمامی کشورهای عربزبان، از سوریه گرفته تا الجزایر و تونس یارگیری میکنند و روز به روز بر شمار و قدرت خود میافزایند. هفتهی گذشته بود که یکی از رهبرانشان به نام «محمود شعبان» Mahmoud Shaaban در کانال تلویزیونی شریعت به روشنی رهبر اپوزیسیون مصر «محمد البرادعی» را تهدید به مرگ کرد و به قول معروف آب از آب تکان نخورد.
بسیاری از روشنفکران عرب بر این باورند که غربیها در به وجود آمدن شرایط موجود تاثیر بسیاری داشتهاند. شمار فراوانی از رهبران اسلامگرای تندروی تبعیدی در غرب و به ویژه انگلستان زندگی کردهاند و حالا حتا سلفیها آنقدر در درون بریتانیا قدرتمند شدهاند که در محلههای مسلماننشین قوانین شریعت را با زور و تهدید اجرا میکنند. وقتی شرایط در غرب چنین است نباید از این اتفاق تعجب کرد که سلفیها در مصر به رانندگان تاکسی دستور بدهند که از رساندن مسیحیان به کلیساها سرباز بزنند.
اکنون فقط در تونس کنترل 500 مسجد از 5000 مسجد موجود به طور کامل در دست سلفیهاست و این تعداد به سرعت در حال افزایش است. همهی اینها در حالی است که به دلایلی که در همین مقاله ذکر شد در دولتهای اسلامگرای میانهرو منطقه هم عزمی جدی برای مقابله با این گروهها وجود ندارد چرا که بدون شک بسیاری از آنها به منابع مالی و حمایتهای عربستان و قطر نیازمندند، کشورهایی که خواستگاه اصلی تندرویان مذهبی است و تمامی علمای سلفی تربیت شدهی مراکز اسلامی در این دو کشور بوده و هرگونه فشار بر روی آنها میتواند تاثیر مستقیم بر روی روابطشان با این کشورها و به ویژه عربستان داشته و مشکلات اقتصادی را برای آنها دوچندان کند. این شیوهی برخورد با تندروهای سلفی و مدارای بیش از حد با آنان سبب شده است که روز به روز بر قدرت آنها در منطقه افزوده شود و این وضعیت میتواند تهدیدی جدی برای دموکراسیهای تازه پاگرفته در کشورهای عربزبان باشد.
- By mohabatnews.com
- 1391/11/22