آن سوی چادر ایرانیان
بنا بر گفتههای برخی از مسئولان،۹۰ درصد بازاریهای بازارِ پارچهی مشکی چادر، وابسته به یک حزب سیاسی خاص هستند.
راه دیگر / مرضیه آرمین
« محبت نیوز» -- ایران به عنوان بزرگترین مصرف کنندهی پارچهی چادر مشکی در دنیا شناخته میشود. اما این کشورِ سیاه پوش، با وجود اینکه سالانه حدود ۴۰ میلیونمتر 'پارچهی چادر مشکی' مصرف دارد، هنوز حتی ۵ درصد نیاز خود را هم نمیتواند تامین کند و گزارشها حاکیاند که «سود بهدست آمده از تبلیغاتِ 'چادر، حجاب برتر'، به جیب گروه خاصی از وارد کنندگانِ این محصول میرود». در حال حاضر، تقریبن تمامی کارخانجات داخلی بدلیل کاهش ۶۰ درصدی تعرفهی واردات پارچهی چادری مشکی، تعطیل شدهاند، آن هم تنها چند ماه پس از احداثشان. فقط یک کارخانه در 'شهرکرد'، آن هم به میزان محدودی، این نوع پارچه را تولید می کند.
چادر بی حمایت
واردات گسترده چادر مشکی به صورت 'قاچاق، کالای همراه مسافر، تهلنجی و بازارچههای مرزی'، از جمله عواملی هستند که از ایجاد و پیشرفتِ 'صنعتِ تولید چادر در ایران'، جلوگیری میکنند. اما مهمترین دلیل، مورد حمایت واقع نشدن کارخانجات داخلی؛ و واردات گستردهی این کالا با تعرفهی واردات بسیار پایین است، که انگیزهی تولید را از بین میبرد. بحث تولید پارچه چادر مشکی در ایران، از چند سال پیش از سوی وزارت صنایع و معادن وقت با تبلیغات فراوان مطرح شد. اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
به گزارش 'ایسنا' و براساس آمار گمرک ایران، «واردات پارچه چادر مشکی به کشور در سال گذشته، به ۹۴ میلیون و ۸۰۷ هزار و ۹۰۸ دلار، و همچنین وزن پارچههای وارداتی به بیش از ۲۰ هزار تن رسید». پارچه چادر مشکی، عمدتن از طریق امارات، کرهجنوبی، چین و هند وارد میشود.
چادرکاران
طبق آمارهای منتشر شده، نیاز سالانه کشور به پارچه چادر مشکی، حدود ۴۰ میلیون متر برآورد شده، که از این مقدار، تنها حدود دو میلیونمترِ آن از طریق تولیدات داخل تامین میشود. تنها کارخانهی حجاب شهرکرد، در زمینه تولید پارچه چادر مشکی و بصورت بسیار محدود فعال است؛ که تولیدات این کارخانه، حدود پنج درصد از نیاز بازار داخلی را برآورده میکند.
سال گذشته، 'محمد توانگر'، 'مسئول انجمن اسلامی صنف قماش تهران'، در گفت وگو با 'ایرنا'، ضمن بیان این مطلب که: «کارخانه تولید چادر مشکی در کشور احداث شده، اما اکنون تولید ندارد»، علت این امر را عدم حمایت مسئولان دانست و گفت: «مسئولان ذیربط، سرمایهگذاران احداث کارخانههای چادر مشکی را حمایت نکردند و امکانات لازم را در اختیار آنان قرار ندادند و این امر سبب شده تا ما اکنون کارخانه تولید چادر مشکی نداشته باشیم».
لوایح چادری
چندی پیش، در راستای ایجاد انگیزه و راه اندازی کارخانجات تولید پارچهی چادر مشکی، زمزمههایی شنیده شد. در همین زمینه، 'مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت'، ضمن بیان اینکه: «طرحهای متقاضیان سرمایهگذاری در حوزه تولید پارچه چادر مشکی، در کمترین زمان ممکن بررسی و به بانک عامل معرفی میشود»، گفت: «برای سرمایهگذاری در تولید پارچهی چادر مشکی توسط بخش خصوصی، نیاز به ایجاد انگیزه داریم که در این راستا، پیشنویس لایحهی حمایت از تولیدکنندگانِ این محصول، در حال تدوین است». اما هنوز اخباری که حاکی از سرنوشت این لایحه باشد، منتشر نشده است.
آن سوی چادر
بنا بر گفتههای برخی از مسئولان،۹۰ درصد بازاریهای بازارِ پارچهی مشکی چادر، وابسته به یک حزب سیاسی خاص هستند. با عنایت به این امر، جلوگیری از رشد این صنعت، توسط این حذب سیاسی خاص، دور از ذهن نیست، چرا که با ادامهی واردات، سود حاصل از مابهالتفاوت واردات کالای ارزان و فروش آن با قیمت بسیار بالاتر از قیمت واقعی، نصیب آنها میشود. اما 'جمشید بصیری تهرانی'، 'دبیر سابق انجمن صنایع نساجی'، نظری دیگری دارد: «۹۰ درصد بازاریها وابسته به یک حزب سیاسی خاص هستند، اما این دلیل نمیشود که این افراد بخواهند در تولید داخلی پارچه چادر مشکی اخلال ایجاد کنند».
سوال برخی از فعالان اقتصادی و اجتماعی این است که: با توجه به اینکه ایران، در حال حاضر در زمینههای علم و تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است و همچنین، کشوریست که توانایی تولید انرژی هستهای را دارد، آیا حقیقتن توانایی تولید 'پارچهی چادری مشکی' را ندارد؟ و یا مقابله با مافیای واردات این کالا در توان دولتیان نیست؟ یا آن که مسئولان مربوطه، خود بخشی از این مافیا هستند؟
- By mohabatnews.com
- 1392/03/01