رییس سابق بانک واتیکان از تعامل دنیای اقتصاد و ایمان مسیحی می گوید
بانک واتیکان به پول شویی متهم شده است.
به گزارش «محبت نیوز» بانک واتیکان به پول شویی متهم شده است. از نظر اتوره گوتی تدسکی، رییس سابق بانک واتیکان، فجایع اقتصادی و زیست محیطی نه علت، بلکه پیامد هستند. تدسکی، اقتصاددان، سرمایه دار و بانکدار متفاوتی است. پائلو آلبرتو والنتی، خبرنگار یورونیوز با او در میلان مصاحبه ای انجام داده است. آقای تدسکی در این گفتگو از تعامل دنیای اقتصاد و «ایمان مسیحی» می گوید.
س: آقای اتوره گوتی تدسکی، از شما ممنونم که گفتگو با یورونیوز را پذیرفتید. زمانی که بندیکت شانزدهم پاپ بود، شما ریاست بانک واتیکان را برعهده داشتید. از کارشناسان برجسته کمک خواستید تا واتیکان را از لیست سیاه پولشویی خارج کنید. به چه دلیل واتیکان با برنامه شما مخالفت کرد؟
اتوره گوتی تدسکی: «بسیاری در واتیکان متوجه نشدند بعد از یازده سپتامبر چه شد و بر سر قوانین بین المللی بانکداری چه آمد، متوجه نبودند که این مقررات سختگیرانه تر می شود. دوم اینکه، عده ای هم در واتیکان نگران این بودند که با تن دادن به این مقررات، حاکمیت [کلیسا] از دست برود. سوم، مسئله فرهنگی مطرح بود: گروهی معتقد بودند که نظارتها [ بر بانک واتیکان] مشروعیت ندارد، چون واقعیت هایی در واتیکان هست که باید پوشیده نگه داشته شود، آنها اسرار واتیکان را با محرمانه نگه داشتن عملیات بانکی اشتباه می گیرند. این افراد در واتیکان این مسئله را در نظر نمی گرفتند که در دنیایی که در آن زندگی می کنیم، فقدان نظارت داخلی، نظارت بیرونی بیشتری را بدنبال خواهد داشت. چهارم، کسانی هم بودند که درک نمی کردند قوانین جدید مبارزه با پولشویی متضمن خطراتی است که می تواند اعتبار پاپ را خدشه دار کند. مشکل اصلی در همه این بحث ها که در نهایت مرا دلسرد کرد و از دنبال کردن کار باز داشت ۹ نکته تماما نادرستی بود که مطرح می شد. من خواستار بررسی این ۹ نکته شدم اما این بررسی هرگز انجام نشد. آنها نه خواستند که حقیقت را درک کنند و نه حرف مرا پذیرفتند و این برای کلیسا آسیبهای جدی به دنبال خواهد داشت.»
س: اما وقتی شما یکباره اخراج شدید، پرونده ای از اسرار بانک واتیکان جمع آوری کرده بودید آیا نگران امنیت خودتان نبودید؟
اتوره گوتی تدسکی: «اوضاع طور دیگری پیش رفت. پرونده به دادستان کل ایتالیا داده شد و من ترجیح می دهم در این باره صحبت نکنم.»
س: “مانیوال” که کمیته کارشناسان شورای اروپا برای مبارزه با پولشویی است گفته که در امور مالی واتیکان شفافیت وجود ندارد، بویژه درباره پولشویی. به نظرتان پاپ فرانچسکو خواهد توانست تغییری ایجاد کند؟
اتوره گوتی تدسکی: «زمانی که رییس بانک واتیکان بودم، “مانیوال” دو بازرسی مهم انجام داد: اولین بار در نوامبر سال ۲۰۱۱ برای کنترل عملکرد سال ۲۰۱۰ بود که نتیجه مثبتی هم داشت. دومین بار هم در دسامبر همان سال بعد از تغییر قوانین واتیکان بود. چهار مورد در قوانین بویژه در حوزه قوانین مربوط به نقش نهاد ناظر در واتیکان تغییر یافت. رسوایی “ واتی لیکس“، افشای اسناد محرمانه مربوط به واتیکان، آن موقع سرو صدای زیادی کرد و بانک جی پی مورگان هم حسابش را در واتیکان بست که در رسانه ها هم انعکاس گسترده ای داشت. “مانیوال” برای دومین بار در آوریل سال ۲۰۱۲ برای بازرسی به ایتالیا آمد و دومین گزارش را منتشر کرد. در این گزارش آمده بود: شما یک قدم به عقب برداشته اید. اما یک ماه بعد از [انتشار آن گزارش] من دیگر رییس بانک واتیکان نبودم.»
س: به نظرشما در بانک واتیکان هنوز هم اختلاس انجام می شود؟
اتوره گوتی تدسکی: «اصلن نمی دانم. اما اگر قانونی وجود نداشته باشد، اگر رویه ای برای کنترل نباشد، اگر نهاد ناظری وجود نداشته باشد، قطعن خطر اختلاس هم هست.»
س: اما آیا پاپ فرانچسکو خواهد توانست این مشکلات را حل کند؟
اتوره گوتی تدسکی: «اگر پاپ واقعن بخواهد اقدامی در این زمینه انجام دهد، و فقط قصدش این نباشد که مثل ماتئو رنتسی، نخست وزیر حرف از اصلاحات بزند، باید درباره اتفاقاتی که افتاد، اطلاعات کسب کند.»
س: حتی هالیوود هم منفعت طلبی شخصی کسانی را که درگیر معاملات کلان مالی هستند محکوم کرده است، منظورم وامهای پرریسک و دارایی های مسموم است. اما به نظر شما آیا کافی است بانکداران نیات خوب داشته باشند، تا بتوان از این نتایج ناگوار جلوگیری کرد؟
اتوره گوتی تدسکی: «منشأ این منفعت خواهی شخصی و بد انگاری ها فقط دنیای بانکداری نیست بلکه خاستگاه اصلی محیطی است که سیاستمداران برای مبارزه با بحران و افت تولید ناخالص ملی، و ایجاد انگیزه برای کاهش بدهی ها بدون کاهش واقعی هزینه ها به وجود آورده اند، سیاستمدارانی که به غریزه های حیوانی بانکداران که می خواهند قیدوبندی نداشته باشند، گردن نهادند. البته مسئولیت شخصی است، اما مسئولیت جمعی هم وجود دارد. هر کسی باید خودش بداند کاری که می کند برای خودش یا برای عموم مردم خوب است یا خوب نیست.»
س: چطور می توان پذیرفت که بانکدار از قبال دارایی های مسموم پول به جیب بزند و کسی او ار تعقیب قضایی نکند؟
اتوره گوتی تدسکی: «اگر شما پاسخ فنی بخواهید از نظر من اخلاقن بانکدار هرگز نباید چنین پاداش هایی دریافت کند و اگر هم دریافت کرده باید همه را پس بدهد.»
س: تصمیمات اقتصادی را افراد مطلع و متنفذی می گیرند که بین نیویورک و واشنگتن هستند و اینها نتایج بررسی هایشان را به بروکسل همراه با یادداشتی می فرستند که رویش نوشته شده «انجام شود»: این چیزی است که شما همراه با پائولو گامبی روزنامه نگار در کتاب «شغل شیطان» نوشته اید. الان از شما می پرسم: آیا فکر می کنید که در سطح بین المللی اروپا هیچ اهمیتی ندارد؟
اتوره گوتی تدسکی: «فکر می کنم زمانش رسیده است که این سؤال را مطرح کنیم حرف چه کسی اهمیت دارد؟ امروز هیچ کس نمی داند قدرت در دست کیست. اروپا این برتری را دارد که می تواند به صورت نقطه ای برای تعادل عمل کند. اروپا می تواند از استراتژی ایالات متحده حمایت کند که از رشد انفجاری شرق آسیا نگران است، یا این که می تواند برای خودش تصمیم بگیرد. در حال حاضر به عقیده من اروپا در سازماندهی دوباره به ساختار قدرت در عرصه بین المللی نقشی اساسی دارد. اما اروپا چیست؟ من نمی دانم چه چیزی اروپا را می سازد و اروپا چیست. اگر اروپا، اروپای بروکسل باشد وضعمان خراب است اما اگر اروپا آلمان باشد وضعمان از آن هم بدتر است.
س: شکسپیر در هملت از «زمان بی چارچوب» حرف می زند. به نظر می رسد این چند واژه توصیف خوبی برای اتفاقاتی باشد که در چندین زمینه، از چند قرن گذشته در جهان ما رخ می دهد. اما آیا شما واقعا باور دارید که اخلاق و ادیان می توانند اوضاع را به سامان برسانند؟
اتوره گوتی تدسکی: «دین سیستم فرهنگی ما را به ما تحمیل نمی کند. نمی توان چیزی به مردم تحمیل کرد، هر چه باشد. هر کس اختیار دارد و نسبت به خوب و بد خودش مسئول است. به همین دلیل است که کلیسا نقش بسیار بسیار مهمی دارد که در بخش اعظم سی سال گذشته از آن غفلت کرده است. همین غفلت در شکل گیری بخش بزرگ فضای سیاسی اقتصادی بین المللی نقش داشته است و رهبران جهان دیگر حس زندگی را از دست داده اند. و کسی که حس زندگی نداشته باشد نمی تواند به اعمالش معنی بدهد.»
- By Mohabat News
- 1394/12/08
- بانک, واتیکان