پاپ به خاطر «جنايات» کليسا عليه بوميان قاره آمريکا تقاضای بخشش کرد
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، با تقاضای بخشش به خاطر «گناهان و جنایات کلیسا علیه مردمان بومی در دوران تسخیر و استعمار قاره آمریکا» یک بار دیگر خود را در مقام رهبر سیاسی و معنوی رنجدیدگان و ستم دیدگان جهان قرار داد.
به گزارش «محبت نیوز»، پاپ فرانسیس روز جمعه ۱۹ تیرماه در اجتماع بزرگ رهبران بومیان بولیوی و در حضور «ایوو مورالس» اولین رییس جمهوری بومیتبار این کشور که یکی از مهمترین بخشهای سفر او به آمریکای لاتین بود، این تقاضای بخشش «فروتنانه» را اعلام کرد.
به گفته خبرگزاری BBC، پاپ فرانسیس در سخنان خود اشاره کرد که در گذشته نیز رهبران کلیسای کاتولیک آمریکای لاتین «گناهان بزرگی را که کلیسا در حق مردمان بومی قاره آمریکا به نام خدا و دین مرتکب شده» به رسمیت شناختهاند.
پاپ ژان پل دوم در سال ۱۹۹۲ به هنگام دیدارش از جمهوری دومینیکن به خاطر «رنجها و مصائبی» که کلیسای کاتولیک در پنج قرن گذشته به مردمان بومی قاره آمریکا روا داشته، عذرخواهی کرد.
اما پاپ فرانسیس در سخنان خود از این نیز فراتر رفت و گفت با نهایت «پشیمانی» این بخشش را طلب میکند.
رهبر کلیسای کاتولیک افزود: «علاوه بر این میخواهم بگویم و این نکته را در کمال صراحت میگویم، همانطور که قدیس ژان پل دوم گفت من در نهایت فروتنی تقاضای بخشش میکنم، نه فقط به خاطر جرایم کلیسا که به خاطر جنایاتی که در دوران موسوم به تسخیر قاره آمریکا علیه مردم بومی این قاره صورت گرفته است».
پاپ فرانسیس سپس متن سخنرانی خود را کنار گذاشت و گفت: «در همین حال میخواهم همه ما به یاد بیاوریم که هزاران کشیش مسیحی با تکیه بر قدرت صلیب با منطق شمشیر مخالفت کردند. گناهان زیادی اتفاق افتاده است. اما ما هیچگاه عذرخواهی نکردیم، بنابراین من امروز تقاضای بخشش میکنم. ولی با وجود همه گناهان و گناهکاری در همان دوران، فیض و بخشندگی نیز وجود داشت و افراد زیادی از حقوق مردمان بومی دفاع میکردند».
رهبران جوامع بومیان و نهادهای مدنی و خودجوش که در این گردهمایی حضور داشتند با کف زدنهای مکرر از سخنان پاپ استقبال کردند. سخنرانی پاپ در گردهایی سالانه نهادها و جنبش های دفاع از حقوق بومیان ایراد شد.
پاپ فرانسیس نه فقط در این سخنرانی که در موضع گیریهای قبلی خود از مبارزات این گروهها برای «عدالت و برابری»، دفاع کرده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در ادامه این مراسم آدولفو چاوز یکی از رهبران جوامع بومیان در سخنان خود گفت: «ما این عذرخواهی را میپذیریم. از مردی همچون پاپ فرانسیس چه انتظار بیشتری میتوان داشت. زمان آن فرا رسیده که تاریخ را ورق بزنیم و آینده جدیدی را شروع کنیم. ما بومیان هیچگاه مردمان صغیری نبودهایم».
با توجه به بحث برانگیز شدن برنامه واتیکان برای دادن مقام قدیسی به یک کشیش اسپانیایی به نام «خونیپرو سررا» که در قرن هجدهم در سرتاسر قلمرو کالیفرنیا میسیونهای کاتولیک تاسیس کرد، سخنرانی پاپ اهمیت ویژهای دارد.
نمایندگان گروههای مدنی حامیان حقوق بومیان قاره آمریکا مخالف این تصمیم هستند و میگویند این کشیش برای ترویج مسیحیت از روشهای «بیرحمانهای» استفاده کرده و بسیاری از روستاهای مردمان بومی را نابود کرده است. در مقابل واتیکان تاکید میکند که خونپیرو سررا از بومیان در برابر سرکوب و آزار استعمارگران دفاع میکرد.
دلیل دیگر اهمیت سخنان اخیر پاپ فرانسیس، بحثها و جنجالی است که هنگام سفر پاپ قبلی به آمریکای لاتین به راه افتاد. پاپ بندیکت شانزدهم در دیدار از برزیل در سال ۲۰۰۷ از کارزار و اقدامات کلیسای کاتولیک برای مسیحی کردن بومیان آمریکا دفاع کرد. او گفت در دورانی که استعمارگران اسپانیایی و پرتغالی سرزمینهای بومیان را فتح میکردند این مردم با «اشتیاق در سکوت» میخواستند مسیحی شوند.
در واکنش به اعتراضاتی که آن زمان به سخنان پاپ بندیکت شانزدهم صورت گرفت رهبر وقت کلیسای کاتولیک پذیرفت که «ترویج مسیحیت در آن دوران جنبههای تیرهای هم داشته و تصرف قاره آمریکا توسط استعمارگران اروپایی با رنج و بیعدالتی بومیان همراه بوده است».
با این همه او هیچگاه به خاطر سخنان بحث برانگیزش، عذرخواهی نکرد.
سخنگوی واتیکان گفت که پاپ فرانسیس متن سخنرانی خود را شخصن نوشته است و عذرخواهی به خاطر گناهان، جرائم و جنایات کلیسا در حق بومیان قاره آمریکا موضع گیری بسیار مهمی است.
پاپ فرانسیس روز پنجشنبه در جریان مهمترین سخنرانی خود در سفر جاری به کشورهای آمریکا لایتن به سه موضوع که برای رهبر فعلی کاتولیکهای جهان بسیار مهم تلقی می شوند اشاره کرد.
موضوع اول نکتهای است که پاپ فرانسیس آن را «نظام اقتصادی ناعادلانه حاکم بر جهان» و «محرومیت اقشار فقیر از دستاوردهای اقتصادی» توصیف میکند. نکته دیگری که او به آن اشاره کرد ضرورت حفاظت از محیط زیست بود.
رهبر کلیسای کاتولیک با لحنی تند، «بزدلی» دولتهای جهان در حفاظت از منابع و طبیعت کره زمین را محکوم کرد و افزود: «تلاش برای توزیع عادلانه منابع و ثمرات کره زمین و کار انسان ها صرفن یک امر خیریه نیست که یک تعهد اخلاقی است».
- By Mohabat News
- 1394/04/20
- پاپ فرانسیس, پاپ فرانسیس امریکای جنوبی