خطر خروج اثر جهانی تخت جمشید به دلیل ساختوساز مسجد
به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، ساختوساز مغایر با مقررات بینالمللی، در حریم آثار تاریخی ثبت شده در فهرست سازمان علمی فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو، این آثار را در خطر خروج از این فهرست قرار میدهد.
به گزارش « محبت نیوز» ، رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان مرودشت در استان فارس خبر داد که این اداره از دانشگاه آزاد این شهرستان به دلیل ساختوساز مسجد این دانشگاه، «مغایر» با مقررات یونسکو در «حریم درجه دو» اثر جهانی تخت جمشید شکایت کردهاست.
وی همچنین خواستار حذف منارهها و گنبد این مسجد شد.
رادیو فردا به نقل از خبرگزاری دولتی ایرنا خبر دا د، سعید صفرزاده روز شنبه ۸ آذر گفت که ساختمان مسجد دانشگاه آزاد شهرستان مرودشت در «حریم درجه دو» مجموعه جهانی تخت جمشید قرار گرفته و با وجود تذکرهای مسئولان سازمان میراث فرهنگی پیش از آغاز عملیات اجرایی، ارتفاع منارهها و گنبد این مسجد از حد قانونیِ ارتفاع مجاز در ضوابط و قوانین بینالمللی سازمان یونسکو «فراتر» رفتهاست.
به گفته آقای صفرزاده، در محدوده «حریم درجه دو» تخت جمشید، ساختوساز، حداکثر در دو طبقه و با ارتفاع تمام شده هشت و نیم متر از سطح زمین مجاز است.
وی اضافه کرد: «از آنجا که مجموعه جهانی تخت جمشید به دلیل قرار داشتن در فهرست سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد، یونسکو، ملزم به تبعیت از قوانین بینالمللی است همه کارشناسان امر اتفاق نظر بر حذف کامل گنبد و مناره مسجد دارند.»
آقای صفرزاده از برخی مساجد تاریخی مانند مسجد نو، مسجد جامع عتیق، مسجد بغدادی، مسجد نصیر الملک، مسجد مشیر و مسجد جامع فسا به عنوان مساجدی نام برد که در آنها به جای گنبد و مناره از ایوان و شبستان استفاده شدهاست.
رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان مرودشت پیشنهاد ارائه شده از سوی مسئولان دانشگاه آزاد این شهرستان مبنی بر کاهش ارتفاع مناره و گنبد مسجد این دانشگاه را «عملی» ندانست و گفت که سقف مسجد نیز در حال حاضر ۲۰ سانتیمتر بیشتر از حد مجاز هشت و نیم متر است.
وی با اشاره به شکایت اداره میراث فرهنگی شهرستان مرودشت از دانشگاه آزاد اسلامی به شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب این شهرستان گفت که این پرونده در دست بررسی است.
مجموعه تخت جمشید با قدمتی در حدود دو هزار و ۵۰۰ سال در شهرستان مرودشت در ۶۰ کیلومتری شمال شیراز واقع شده و از شهرتی جهانی برخوردار است.
به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، ساختوساز مغایر با مقررات بینالمللی، در حریم آثار تاریخی ثبت شده در فهرست سازمان علمی فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو، این آثار را در خطر خروج از این فهرست قرار میدهد.
سه مجموعه تاریخی «چُغازنبیل»، «تخت جمشید» و میدان «نقش جهان» در اصفهان بهعنوان نخستین آثار جهانی ایران در تاریخ ۱۹ اردیبهشتماه ۱۳۵۸ ثبت جهانی شدند.
از بیش از ۱۰ سال گذشته ارتفاع «غیر مجاز» برج جهاننما در شهر اصفهان و در محدوده حریم اثر تاریخی میدان نقش جهان موضوع بحثهای مختلف بین مسئولان سازمان میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان بودهاست.
برج جهاننما بنایی است که در چشمانداز تاریخی و فرهنگی میدان نقش جهان قرار گرفته و به همین سبب به درخواست سازمان علمی فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو، باید طبقاتی از آن تخریب شود.
براساس گزارشهای ۸ بهمن سال ۱۳۸۴ دوطبقه بالایی این برج تخریب شده اما مسئولان سازمان میراث فرهنگی ارتفاع این برج را همچنان بیشتر از حد مجاز میدانند.
- By mohabatnews.com
- 1393/09/09