رواج ساخت کاسههاي جادويی با متن آرامی در دوره ساسانيان
محققان موزه باستانشناسي و مردمشناسي دانشگاه آمريکا با ترجمه متن آرامی نوشته شده روي چندين کاسه متوجه خواص اين کاسهها شدند. به اعتقاد آنها اين کاسه ها براي کارهايي جادويي و دفع شر شياطين مختلف استفاده می شد.
- عكس مقابل نمونه از کاسه هاي ساساني ضد شيطاني
به گزارش «محبت نیوز» به نقل از خبرگزاری CHN، ـ تعدادي کاسه از دوره ساسانيان که هم اکنون در موزه باستانشناسي و مردمشناسي دانشگاه پنسيلوانياي آمريکا نگهداري ميشود از شهر نيپور عراق به دستآمده است. در سالهاي 224 تا 651 ميلادي بخش عمدهاي از خاورميانه تحت تاثير امپراتوري ساساني بوده است. از اين دوره، کاسههايي به دست آمده که روي آن متنهاي آرامي به چشم ميخورد که بر اساس تحقيقات انجام گرفته مشخص شد در اين متنها ليست بلندي از شياطين، ارواح و چيزهاي شيطاني نام برده شدهاست.
محققين دانشگاه پنسيلوانياي معتقدند اين کار به منظور در امان نگهداشتن صاحبان اشيا از آسيب رساندن شياطين انجام ميگرفت. سازندگان ساساني اين ظروف همچنين در مواردي براي تاثير بيشتر نقش شياطين را در حال غرق شدن، در وسط اين کاسهها کشيدهاند.
در برخي موارد نيز به صورت مشخص نام خانواده سفارش دهنده کاسه و يا مشکلات خاص آنها روي کاسه درج ميشد. به عنوان مثال عبارتي که از روي يکي از کاسههاي به دست آمده چنين است: «از نفرين کارمند و کارفرما که دستمزد را به سرقت برده و از نفرين برادران که دادگرانه و صادقانه در ميان خود تقسيم نميکنند و از نفرين تمام مردماني که به نام شياطين به تو نفرين ميکنند.»
بر اساس تحقيقات انجام گرفته در سالهاي پس از ساسانيان نيز استفاده و به کارگيري اين کاسهها رواج داشته است. اين کاسهها بيشتر به وسيله پيروان دينهاي مختلف اعم از زرتشتيان، يهوديان، مسيحيان، منداييان، مسلمانان و حتي گروههاي الحادي استفاده ميشد. در بيشتر مواقع نيز غالبن يک کاسه به تنهايي شامل نام شياطين دينهاي مختلف بوده است. به نظر مي رسد که دارنده کاسه ميخواسته تا از شر تمام امور شيطاني ممکن در امان باشد.
موراني يکي از کارشناسان موزه باستانشناسي و مردمشناسي دانشگاه پنسيلوانيادر مورد اين کاسهها چنين گفته است: «متون اين کاسهها جامعهاي را نشان ميدهد که در آن مردماني از مذاهب مختلف شانه به شانه يکديگر زندگي ميکردند و عقايد زيادي را در محدوده باورهاي عمومي با يکديگر مشترک بودند که الزامن به وسيله رهبران آن مذاهب پذيرفته شده نبود.»
وي ميگويد: «البته اين تاثير همواره مثبت نبوده است چرا که گاه خدايان يک گروه تبديل به شياطين گروه ديگر ميشدند. ولي به هر حال اين آثار باستاني نشان ميدهند که اين گروهها تا چه ميزان در مورد باورهاي يکديگر آگاه بودند.»
ساسانيان خاندان شاهنشاهي ايراني هستند که از سال 224 تا 651 ميلادي بر ايران فرمانروايي کردند؛ بنيان اين شاهنشاهي يکپارچه را اردشير بنا کرد.
شاهان ساساني که ريشهشان از استان پارس بود، بر پهنه بزرگي از آسياي غربي چيرگي يافتند. گستره فرمانروايي اين شاهان باعث شده تا کشور ايران براي نخستين بار پس از هخامنشيان، يکپارچه ساخته و زير فرمان تنها يک دولت شاهنشاهي آورده شود. پايتخت ايران در اين دوره، شهر تيسفون در نزديکي بغداد که آن زمان نام روستايي کوچک در نزديکي تيسفون بوده، در عراق امروزي بود. نام «ساسانيان» از «ساسان» گرفته شده، که اردشير از نوادگان اوست.
- By mohabatnews.com
- 1390/12/06