کتاب و کتاب خوانی قربانی استبداد دینی
نمایشگاه کتاب در حالی امسال در تهران کلید خورده که افتتاح آن همزمان شد با درز کردن فهرست «کتب ضاله 1390» به رسانه های مستقل.
به گزارش «محبت نیوز» ندای سبز آزادی با بیان این مطلب نوشت، از حاکمان تنگ نظر در ایران نه تنها کتب مخالفان فکری و سیاسی ایرانی خود، که حتی تمامی کتاب های پائولو کوئیلو را نیز «ضاله» خوانده اند و حکم به جمع آوری آنها داده اند. کتاب هایی که هر یک بارها و بارها در سال های اخیر مجوز انتشار گرفته اند.
ایجاد محدودیت در ایران تنها شامل فعالان سیاسی و مطبوعات نمی شود؛ کتاب و کتاب خوان ها نیز همچون نویسندگان آنان، قربانی کوته بینی صاحبان قدرت در جمهوری اسلامی اند.
این وضع در شرایطی در فضای اندیشه ایران حاکم شده که محمود احمدی نژاد در مراسم افتتاحیه نمایشگاه کتاب مدعی شد: «زمانی به سعادت حقیقی میرسیم که قید و بندهای نژادی، قبیلهای و نیز تمایلات فردی را کنار گذاشته و با علم و عشق و عدالت در مسیر سعادت و کمال حرکت کنیم.»
رییس قوه مجریه جمهوی اسلامی بدون اشاره به فشارهای وارده بر نویسندگان و صاحبان اندیشه، و سانسور در کتاب ها و ممیزی های غریب حاکم در فضای نشر ایران، افزود: «هنر نمایشگاه کتاب این است که فضایی را فراهم کند تا جان انسانها، اندیشمندان، هنرمندان و عاشقان عدالت در محیطی زیبا و انسانی با هم پیوند بخورد.»
- کتاب خوانی زیر سایه استبداد
هرچند هیچ عاملی نباید موجب قهر و دوری شهروندان حقیقت جو از رابطه با کتاب و مطالعه شود، ولی استبداد دینی تلاش می کند بیش از پیش، منافذ و کانال های مربوط به این حوزه را در اختیار گیرد.
حاکمان اقتدارگرا به اشکال مختلف تلاش می کنند ایدئولوژی مقبول خود را با کمک پول نفت تکثیر کنند و دیدگاه های متفاوت و عقاید مخالف و نظریات دیگر را به حاشیه برانند و وادار به انزوا کنند.
مبتذل ترین کتاب ها به نام نشر حقایق دینی با استفاده از رانت و کمک دولت نفتی، در تیراژی چند هزار نسخه ای و با قیمت ارزان، در اقصا نقاط ایران توزیع می شود. در سوی مقابل، اگر ناشران مستقل موفق به اخذ مجوز انتشار کتاب های متفاوت شوند، مجبورند با قیمت بالا (برای جبران هزینه های کاغذ و چاپ و توزیع) و در تیراژی که به زحمت به یک هزار می رسد، کتاب های خود را در رقابت با تولیدات ناشران دولتی، منتشر کنند.
با گرانی و تورمی که بنای توقف ندارد، گرایش خانواده های ایرانی به خرید کتاب، و رغبت به کتاب خوانی کاهشی مضاعف یافته است. خرید کتاب از سبد خزید خانوار عملن کنار گذاشته شده و یا اگر در سبد خرید، کتابی نیز قرار گیرد، بیشتر آثار معمولی و ارزان را شامل می شود.
درهرحال، طبقه متوسط شهری، زیر سایه تلویزیون و ماهواره و اینترنت، و با توجه به گرانی کتاب های ارزشمند علمی و ادبی و تحقیقی، به شکلی روز افزون از مطالعه کتاب های پرمحتوا، دور می شوند. تورم افسارگسیخته، طبقه متوسط شهری را به گونه ای مضاعف و هشداردهنده از کتاب خوانی دور می کند.
- By mohabatnews.com
- 1391/02/17