زنان ایرانی سالانه یک میلیارد تومان لوازم آرایش می‌خرند

.در این حال 14 میلیون خانم ایرانی از نظر مصرف لوازم آرایشی گوی سبقت را ازکل کشورهای منطقه ربوده‌اند.

به گزارش «محبت نیوز» به نقل از رادیو كوچه، مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو اعلام کرده است: «ایران رتبه اول مصرف مواد آرایشی در منطقه را دارد.»

عبدالعظیم بهفر در نخستین همایش داروآرایی با ابراز نگرانی از آمار بالای استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب و تقلبی از تصمیمات این مرکز برای نظارت بیش‌تر بر کیفیت مواد آرایشی خبر داده است.

هرچند استفاده از مواد آرایشی از دیرباز مرسوم بوده است و شرکت‌های زیادی در این زمینه فعالیت می‌کنند، اما در سال‌های اخیر میزان استفاده از این مواد رشد چشم‌گیری داشته است و صنایع فعال در این حوزه بازار بسیار وسیعی یافته‌اند.

بر اساس تحقیقاتی که مرکز گلوبال استادی در سال 2008 انجام داده است،‌ سهم ایالات متحده از بازار جهانی محصولات آرایشی در حدود 38.2 میلیارد یورو بوده است. لازم به ذکر است که شرکت پراکتر و گمبل، بزرگ‌ترین شرکت تولید کننده محصولات آرایشی دنیا، آمریکایی است.

نتایج به دست آمده از این تحقیقات حاکی از آن است که سهم ژاپن و چین از بازار محصولات آرایشی به ترتیب 27.3 و 8.2 میلیارد یورو است. اروپا با سهم کلی 63.5 میلیارد یورو، بیش‌ترین سهم را داراست. در بین کشورهای اروپایی، کشور آلمان با سهم 11.7 میلیارد یورویی بیش‌ترین سهم را داراست و کشورهای فرانسه (10.4 میلیارد یورو)، انگلستان (10 میلیارد یورو)، ایتالیا (8.8 میلیارد یورو) و اسپانیا (7.4 میلیارد یورو) در رتبه‌های بعدی هستند.

اما در خاورمیانه ایران بعد از عربستان، بیش‌ترین میزان مصرف لوازم آرایشی را دارد.

کل مصرف لوازم آرایشی در خاورمیانه در سال 2008 در حدود 7.2 میلیارد دلار است که با میانگین رشد حدود هشت درصد در سال، بعد از کشورهای اروپای شرقی بالاترین رشد را دارد و این بدان علت است که تقریبن نیمی ‌از جمعیت منطقه زیر 30 سال هستند. در این حال 14 میلیون خانم ایرانی از نظر مصرف لوازم آرایشی گوی سبقت را ازکل کشورهای منطقه ربوده‌اند به نحوی که تقریبا 29 درصد کل مصرف کنندگان منطقه خاورمیانه را تشکیل می‌دهند. به عبارت دیگر اگر جمعیت زنان خاورمیانه 155 میلیون نفر باشد، 9 درصد این زنان یعنی14 میلیون نفر زن ایرانی حدود یک سوم یعنی 2.1 میلیارد دلار هزینه لوازم آرایشی از 7.2 میلیارد دلار بازار لوازم آرایشی خاورمیانه را پرداخت می‌کنند.

اغلب اجناس در بازار ایران تقلبی، نامرغوب و چینی هستند و لوازم آرایشی قاچاق بدون هیچ گونه نظارت و مجوزی در فروش‌گاه‌ و حتا کنار خیابان به فروش می‌رسند. در سطح جهانی ایران رتبه هفتم را از نظر مصرف لوازم آرایش به خود اختصاص است.

اما چرا آمار استفاده از لوازم آرایش در ایران نسبت به دیگر کشورها بالاست؟

کارشناسان معتقدند که آرایش‌های تند، نشانه اعتماد به نفس پایین است. به گفته آنان افراد خجالتی و کسانی که هنوز به خودباوری اجتماعی و شخصی نرسیده‌اند از آرایشی استفاده می‌کنند که به تصور خودشان برای‌شان شخصیت می‌آورد.

امروزه در کشور ما استفاده از لوازم آرایشی یکی از اقلام پرمصرف روزمره بسیاری از خانوارهای ایرانی به شمار می‌رود به طوری که بدون استفاده از آن حاضر نیستند وارد جمع شوند و استفاده نکردن از آن را به عنوان نقص و عیب در خود می‌دانند.

نیاز به استفاده از لوازم آرایش در ایران تاحدی ا‌ست که در اغلب خیابان‌های پایتخت کنار مغازه‌های مختلف فروشنده لوازم آرایش، دست‌فروشان فراوانی دیده می‌شوند که لوازم آرایش تقلبی را به قیمت ارزان می‌فروشند.

و حالا آمارهای نهادهای ناظر بین‌المللی می‌گوید ایران، دومین مصرف‌کننده لوازم آرایش در خاورمیانه و هفتمین واردکننده لوازم آرایش در جهان است.

طبق آمار رسمی زنان ایرانی سالانه نزدیک به یک میلیارد تومان لوازم آرایش می‌خرند. از سوی دیگر سن مصرف لوازم آرایش نیز به 15 سال رسیده است و این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته تمایل به آرایش بیش‌تر در بین زنان مسن دیده می‌شود که طراوت و شادابی پوست خود را از دست داده‌اند.

دکتر احمد جلیلی روان‌پزشک و رییس انجمن روان‌پزشکان ایران معتقد است مصرف زیاد لوازم آرایش در ایران به ویژه بین دختران جوان و نوجوان ایرانی را نمی‌توان به یک مشکل روانی نسبت داد بلکه این یک موضوع فرهنگی است که چندان هم بومی نیست.

جلیلی می‌افزاید: «در هر فردی به ویژه جوانان علاقه به مورد توجه قرار گرفتن وجود دارد، اما بسته به این‌که نیازها و خواسته‌های فرد در زندگی تا چه حد برآورده شود و به چه سمت و سویی متمایل شود عادت‌های خاصی را می‌پذیرد. همه این‌ها بر‌می‌گردد به این‌که چقدر برای جوانان برنامه‌ریزی کردیم؟ چند مرکز فرهنگی و ورزش‌گاه برای آن‌ها درست شده است. ما در این سال‌ها درآمدهای زیادی داشتیم‌. چقدر از این درآمدها برای جوانان صرف شده است؟ این‌ها سوالاتی است که به حیطه روان‌پزشکی مربوط نیست اما فرهنگ و عادت‌های جامعه به ویژه جوانان را شکل می‌دهد.»

رییس انجمن روان‌پزشکان ایران بر این نکته تاکید دارد که استفاده زیاد از لوازم آرایش یک بیماری نیست بلکه یک علامت است که باید همه اهل علم و جامعه‌شناسان ما آن را تجزیه و تحلیل کنند. این موضوع مانند سیگار کشیدن یک علت نیست بلکه یک معلول است که می‌تواند عوامل زیادی داشته باشد که ریشه آن جامعه شناختی است.

دکتر نادر راستی، روان‌پزشک هم با بیان این‌که آرایش زیاد در ایران دلایل اجتماعی هم دارد، می‌گوید: «معمولن دلیل نیاز به جلب توجه بیش از حد کمبود اعتماد به نفس است. در برخی مواقع فرد در درون خود نقصی دارد یا خود را زیبا نمی‌داند به طور مثال احساس می‌کند بینی بزرگی دارد یا صورتش زرد و نزار است یا پلکش آویخته است به همین دلیل تلاش می‌کند با آرایش زیاد این نقایص را برطرف کند. از همین روست که عملی مانند عمل بینی در کشور ما بسیار زیاد است. وگرنه خانمی که صورت خود را تمیز می‌کند و یا یک آرایش ملایم دارد تنها یک نیاز طبیعی خود را برآورده کرده است.»

  • By mohabatnews.com
  • 1391/03/11

گروه

تازه های اخبار روز

آمریکا به نمایندگان مجلس ویزا نداد

آمریکا به نمایندگان مجلس ویزا نداد

نماینده مشهد و کلات در مجلس گفت: اینجانب قرار بود به همراه احمدی نژاد در سفر به نیویورک حضو داشته باشم...

دختری 17ساله که هرگز پیر نمی شود + عكس

دختری 17ساله که هرگز پیر نمی شود + عكس

محققان معتقدند در نهایت این مورد شانسی خواهد بود تا بتوان به کمک آن پاسخ برخی از پرسشها را درباره میرا...

بدنیا آمدن کودکی با دو صورت در پاکستان + عکس

بدنیا آمدن کودکی با دو صورت در پاکستان + عکس

نوزادی با دو چهره در یک بیمارستان محلی در پاکستان بدنیا آمد. در سال 2008 نیز یک کودک با دوچهره به دنیا...

مدیرعامل فراری بانک ملی در ویلای سه میلیارد تومانی تورنتو+عكس

مدیرعامل فراری بانک ملی در ویلای سه میلیارد تومانی تورنتو+عكس

بر اساس این گزارش گفته می شود محمد رضا خاوری که مدیریت بزرگترین بانک اسلامی جهان و یکی از بزرگترین بانک...